Zo komt bladluis op je plant (en zo komt je er weer vanaf)

heroes

kamerplanten

plagen

tips

tuinonderhoud

Zo komt bladluis op je plant (en zo komt je er weer vanaf)

bladluis bestrijden
Bladluizen
vormen vaak groepjes op takken, bladeren en groeipunten van planten, waar ze zich voeden met plantensappen. Het overtollige sap scheiden ze uit als 'honingdauw', wat verschillende insecten zoals mieren, wespen en langpootmuggen aantrekt. Uiteindelijk kan honingdauw leiden tot roetdauwschimmel, waardoor de planten ernstig beschadigd raken. Gelukkig kunnen bladluizen gifvrij worden bestreden met behulp van natuurlijke vijanden. In deze blog bespreken we welke natuurlijke vijanden je kunt gebruiken en wanneer je ze het beste kunt inzetten of naar je tuin kunt lokken.


Tips voor het voorkomen van bladluizen:

  1. Om bladluis te beheersen is het zeer belangrijk om de tuin zó in te richten dat natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes, gaasvlieglarven of sluipwespen zich welkom voelen. Maar ook vogels als merels of mussen vinden bladluizen een lekker sappig hapje. Het creëren van gevarieerde, inheemse beplanting, nestkastjes en schuilplaatsen zijn de eerste stap naar een evenwichtige tuin zonder bladluizenplaag.
  2. Plaats sterk ruikende planten in de tuin, zoals knoflook naast een roos, om de roos te beschermen tegen bladluis.
  3. Een ernstige plaag is goed te voorkomen door regelmatig de bladeren van de struiken of boom te controleren. Vooral de onderkant van de bladeren, daar zitten bladluizen nu eenmaal graag!
  4. Bemest de planten goed in het groeiseizoen en geef ze regelmatig water. Af en toe een sproeibeurt vinden planten ook fijn en spuit je ook mogelijk wat beestjes mee af.
Nu is een biodiverse tuin niet direct mogelijk voor iedereen, want je hebt een klein oppervlak zoals een balkon of je hebt nu gewoon last er van en wilt die luizen weg van je favoriete planten. Dan mag de natuur best een zetje in de goede richting krijgen door zelf natuurlijke vijanden in te zetten. Hieronder bespreken we welke Heroes jij kan inzetten!

    Bladluis bestrijden met lieveheersbeestjeslarven - Puncta

    • Blijft dicht bij de bladluizen zitten
    • Puncta eet 200 tot 300 bladluizen in het larvenstadium
    • Als Puncta genoeg heeft gegeten, verpopt hij tot volwassen kevertje die ook weer bladluis eet

    De superkrachten van het tweestippelig lieveheersbeestje komen al tot uiting zodra de kleine larven uit hun eitje kruipen. In de natuur leggen volwassen lieveheersbeestjes hun eitjes meteen bij een groepje bladluizen. Deze strategie is succesvol omdat de larven zich meteen bij hun voedsel bevinden. In hun larvenfase hebben ze nog geen vleugels, waardoor ze dichtbij het beschikbare voedsel blijven. Gemiddeld eten ze 200 tot 300 bladluizen gedurende 4-6 weken voordat ze zich verpoppen tot volwassen lieveheersbeestjes. Dit gebeurt alleen als de larven genoeg bladluizen hebben kunnen vinden!

    Lieveheersbeestjeslarven zijn ideaal om in te zetten als een plant volledig door luizen wordt overmeesterd. Je kunt ze gebruiken in moestuinbakken,  hobbykassen, balkonplanten of kamerplanten. Ze worden geleverd in een katoenen zakje, waardoor ze ook gemakkelijk uitgezet kunnen worden in fruitbomen.

    Bladluis bestrijden met volwassen lieveheersbeestjes - Adalia

    • Adalia is de natuurlijke vijand van verschillende soorten bladluis
    • Goed inzetbaar voor het bestrijken van groot oppervlak
    • Kan zich voortplanten en nieuwe eitjes leggen


    Volwassen lieveheersbeestjes zijn niet alleen leuk om te zien, maar nog belangrijker: ze blijven als volwassen kevers een aanzienlijke hoeveelheid bladluizen eten! Een volwassen kever kan gemiddeld wel tot 200 bladluizen per dag verorberen. Bovendien hebben volwassen lieveheersbeestjes vleugels, waardoor ze een groter gebied kunnen verkennen op zoek naar bladluisbronnen. Dat is pas een superkracht!

    Het introduceren van deze kevertjes in de tuin heeft als voordeel dat ze een groter gebied zullen doorkruisen, en als ze zich voortplanten, doen ze dat direct in de buurt van een groep bladluizen.

    Adalia is de ideale keuze voor tuinen met een groot oppervlak en voor hobbykassen.

    Kan ik Puncta en Adalia ook tegelijk gebruiken?

    Dat kan zeker! Puncta en Adalia zijn effectief samen in te zetten doordat de larven meer geconcentreerd aan de slag gaan en de volwassen kevers op zoek gaan naar plekjes waar jij bladluis nog niet had ontdekt.

     

    Bladluis bestrijden met gaasvlieglarven - Carna

    • Gaasvlieglarven zijn gek op elk soort bladluis
    • Carna eet wel 300 tot 400 bladluizen in het larvenstadium
    • Ideaal om te gebruiken bij een vergevorderde besmetting

    Bij Insect Heroes zijn we fan van Carna, omdat de beestjes zo effectief zijn in het bestrijden van bladluis. Ook professioneel worden in kassen daarom gaasvlieglarven veel ingezet tegen bladluis.

    Een gaasvlieglarven eet gemiddeld tot 300 tot 400 bladluizen in het larvenstadia. Mocht de gaasvlieglarve verpoppen naar de groene gaasvlieg dan eet hij eigenlijk enkel nog wat honingdauw en stuifmeel.

    Als larve is Carna een echte generalist omdat hij ook trips, witte vlieg, wolluis en zelfs spint lust. Zijn we zelf nog wel veilig voor dit monstertje, zou je haast gaan denken!

    Carna is perfect om uit te zetten in kamerplanten, de moestuin of hobbykassen. Door het ontbreken van vleugels zullen de larven dichtbij de uitgezette plek blijven.

    Welke Hero moet ik kiezen om bladluis te bestrijden?

    Twijfel je over welke Heroes je kan inzetten voor jouw bladluizen plaag? Bekijk dan eens de door ons samengestelde pakketten. Dan kan het haast niet mis gaan!